BUTTERED CHICKEN
Salam semua,
Kemarin mak cik Rose masak ayam butter. Sebelum ni pun dah buat tapi versi India. Depa kat rumah tak berapa suka. Dia orang kata rasa macam kari sikit. Kalau stail melayu dia orang pakai cili api.
So, selepas try 2 tiga kali, mak cik rose came up with this. Campur India dan melayu, kiranya fusion la ni.
Jom sama-sama kita tengok apa yang diperlukan.
Kita perlukan 4 ketul ayam, 4 (potong dadu dlm 2 inci )butter, 3 sudu makan whipping cream, 4 sudu makan yogurt, serbuk cili, bawang putih yang di rincik halus, garam, daun kari dan susu cair.
Okay, mula-mula kita perapkan ayam dulu dengan whipping cream, yogurt, daun kari dan serbuk cili (ikut kalau nak pedas boleh lebihkan.) Mak Cik Rose pakai 3 sudu makan serbuk cili. Biarkan ayam tu lebih kurang 2 jam.
Selepas 2 jam bolehlah dipanggang atau digoreng ayam tadi tiga suku masak. Angkat dan letakkan di tepi dulu.
Lepas tu dalam kuali berasingan saute kan bawang putih dengan 2 ketul butter. Jangan biar sampai kuning. Masukkan ayam yg dah digoreng bersama dengan lebihan perapan ayam tadi. Masukkan air dalam 1 cawan beserta dengan susu cair dalam suku cawan.
Biarkan ia menggelegak, kemudian masukkan garam. Biarkan sehingga kuah agak pekat barulah diangkat.
Dah pun masak. Senang saja kan? Sedap pulak tu. Ayam ni kalau makan dengan nasi minyak ataupun roti naan ke, capati ke, baru masuk.
Cubalah.. nanti bagi komen sedap ke kurang sedap, okay?
Rose
19th.Oct '12
No comments:
Post a Comment