KARI AYAM
Assalamualaikum semua,
Okay, buat semua diluar sana yang baru nak belajar memasak, mai kita sama-sama masak dengan cara yang lebih mudah. Seolah-olah kita berada dirumah sendiri.
Tadi untuk makan tengahari makcik Rose masak kari ayam, so let's try it from you all punya side pulak.
Kita perlukan,
1/2 ekor ayam di potong enam
2 ketul ubi kentang ( ikut kita nak potong besar mana)
1 1/2 cawan air
1 1/2 sudu teh gula
4 sudu makan rempah daging (rempah harus penuh sudu dan dicampur segelas air)
2 urat daun kari
serba sedikit bawang merah/putih, halia
serba sikit juga buah pelaga/kulit kayu manis/bunga lawang/bunga cengkih
Santan seringgit.
2 sudu makan kerisik
sedikit garam
Dah ready? Mula-mula tumis semua rempah ratus kita dulu.
Bila dah naik baunya masukkan pula bwg putih/merah, daun kari dan halia. Tumis sampai agak kekuningan.
Lepas tu masukkan rempah daging (yang telah digaul dgn air) .
Masukkan juga ayam dan ubi kentang yang telah dipotong (ikut suka nak potong macam mana, kalau nak cepat empuk potong kecik sikit) dan tutup periuk . Buka api sederhana.
Biarkan sampai pecah minyak.
separuh dari santan RM 1.00 yang dibekukan |
Setelah pecah minyak, masukkan santan (anggaran santan adalah separuh daripada santan RM1.00 yang boleh dibeli dipasar, kalau nak lebih lemak, boleh lebihkan) dan air lebih kurang satu setengah cawan.
Masukkan juga garam secukup rasa dan sedikit gula serta kerisik (tak perlu gunakan MSG untuk sedapkan masakan). Gula anggaran satu setengah sudu teh.
Biarkan kari itu mendidih diatas api yang sederhana untuk lebih kurang 10 minit atau setelah kuahnya kelihatan agak pekat.
Sekarang kuah dah mula memekat.
Setelah itu bolehlah ditutup api dan hidangkan.
Note: Jangan menumis dengan minyak yang banyak sebab santan dan ayam itu tadi akan mengeluarkan minyak. Untuk kesihatan kurangkan minyak.
20th.June '12
No comments:
Post a Comment