Monday, 26 November 2012
Chili Crab
CHILI CRAB
Selamat tengahari dan salam buat semua,
Mak Cik Rose baru selesai masak untuk tengahari ni. Hari ni buat kari daging sikit, goreng ikan, last sekali tengok ada ketam sikit lagi dalam fridge terus capai dan masak Ketam Bercili.
Jom cuba masak ketam bercili ni.
Kita perlukan :
Ketam (kuantiti ikut keperluan rumah kita)
bawang putih
halia
cili merah 4 biji ( dikisar)
setengah sudu besar serbuk kari daging
sikit daun kari
1 biji telur (telur putih saja)
4 sudu makan sos cili.
sikit garam
1) Panaskan minyak dan masukkan bawang putih, halia yang dah dihiris dan daun kari. Biarkan kuning sikit.
2) Masukkan cili merah yang dah di kisar tadi bersama-sama dengan serbuk kari tadi. Biarkan sampai agak pecah minyak. Lepas tu, masukkan ketam-ketam bersama dengan segelas air untuk mendapatkan kuah yang lebih.
3) Bila dah agak pekat, masukkan sos cili lebih kurang 4 sudu besar dan juga garam.
4) Terakhir, masukkan telur putih dan kacau cepat-cepat. Jangan biar ia berketul disatu tempat.
Taa..Daa..Dah siap untuk di makan Chili Crab kita.
Rose
6th.Oct '12
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment