Blogger templates

Monday, 26 November 2012

IKAN SWEET & SOUR


      IKAN SWEET & SOUR 

Salam sejahtera semua,

Nak buat ikan sweet and sour ni tak susah sangat. Bahan senang dapat dan memasak pun tak mengambil masa yang lama.

Jom sediakan bahan-bahan yang diperlukan :

2 ekor ikan gerut (atau apa-apa ikan yang anda suka)
3 sudu besar tepung ubi
sikit garam
(lumurkan bahan-bahan ni keseluruh ikan)

3 ulas bwg putih
1 labu bwg besar
sikit halia
5 sudu makan cili kisar (boleh juga pakai cili merah yang dah dikisar)
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos siam
2 sudu kecil cuka
sikit garam
3/4 cawan air
1/2 sudu makan tepung jagung

separuh timun dipotong mengikut kegemaran
sedikit nenas di potong kiub
1 labu bwg besar dibelah empat




Goreng ikan tadi menggunakan tepung ubi. Lihat gambar diatas.

Ikan yang siap digoreng.

Bahan-bahan untuk ditumis, bawang putih,bawang merah, sedikit halia.
Tumis hingga kekuningan dan masukkan cili yang dah dimesin lebih kurang 4 sudu besar.


Setelah cili masak, masukkan sos cili lebih kurang 5 sudu besar (ini adalah untuk anggaran 7 orang makan) dan masukkan juga air 3/4 gelas.
Masukkan garnishing seperti nenas yang dipotong kecil,timun dipotong kiub ataupun bawang besar.
Masukkan sedikit garam, kalau ada sos siam seperti gambar dibawah akan lebih menambah perisa,


Masukkan dalam 2 sudu besar. kalau tak ada pun tak kurang hebatnya. sos tiram juga boleh dimasukkan lebih kurang satu sudu besar. Ingat kalau dah ada sos tiram,kurangkan garam.


Tunggu sehingga kuah agak pekat. Untuk memekatkan kuah, tepung jagung boleh digunakan. (campurkan dengan sedikit air kedalam tepung tersebut. Kacau kemudin tuang kedalam kuah/sos tadi.
Kuah akan memekat. Biarkan mendidih sekejap, dan sudah boleh di tutup api.

Lihat, Ikan sweet N sour dah siap untuk dimakan.

Rose
22hb.June '12

No comments:

Post a Comment