Blogger templates

Monday 26 November 2012

AYAM MASAK MERAH


Assalamualaikum semua,

                                                         AYAM MASAK MERAH

Ayam masak merah ni boleh di katakan an old time favourite bagi kita orang melayu, kan? Boleh kata semua suri rumah tau macam mana nak masak menu ni.
Masing-masing ada sikit kelainan cara untuk menyediakannya.
Di bawah ni cara saya menyediakan ayam masak merah ni.


 Bahan utama : 6 ketul ayam yang telah digoreng separuh masak.

2 labu bwg besar
3 ulas bwg putih
sikit halia dan 1 batang serai
1 inci lengkuas
3 biji cili merah
(semua bahan ni di kisar sekali)

serba sikit kulit kayu manis/ bunga cengkih/bunga lawang dan buah pelaga
sikit daun kari
1sudu besar rempah kari daging (dibuat pes dengan 3 sudu makan air)
1/4 cawan susu cair
1/4 cawan sos cili atau sos tomato
sikit garam
1 keping asam gelugur
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Kita mula memasak :

Mula-mula tumis, kulit kayu manis, bunga chengkih/lawang, buah pelaga. Lepas tu baru masukkan semua bahan-bahan yang di kisar. Tumis sehingga kuning.


Masukkan pula pes rempah daging. Biarkan sehingga pecah minyak.



Bila dah pecah minyak, masukkan ayam yang digoreng separuh masak tadi dan biarkan pes tadi mendidih.



Kemudian baru ditambah air lagi anggaran 1 cawan, susu cair , sos cili atau tomato.
Warna masih pucat disebabkan susu yang baru dimasukkan dan sos cili yang belum sebati dengan kuah.
Masak lagi sehingga kuah menjadi pekat. Warna akan bertukar kemerah-merahan. 

Biarkan ia mendidih, kemudian baru dimasukkan 1 keping asam gelugur (yang kecil) dan juga garam.

Saat ini bolehlah anda pilih samada nak kuah yang banyak atau suka yang kering.



Kalau tak nak kuah terlalu pekat, bolehlah ditutup  api lebih awal sikit.
Tengok, warnanya menjadi merah meriah bila sos dah agak kering sebab semua bahan dah sekata dan sebati.

Nota: Pesan orang tua2, asam gelugur/keping harus diletak setelah masakan hampir masak.

26th.June '12

No comments:

Post a Comment