Blogger templates

Monday 26 November 2012

PACERI TERUNG


                                              PACERI TERUNG

Selamat petang semua,

Dah banyak hari jugak tak update blog masak ni. Hari ni saya buat paceri nenas/terung.
Ikut selera masing-masing, boleh tukar terung dengan nenas ke atau yang lain-lain.

Bahan yang diperlukan untuk menumis:
Bwg merah/bwg putih/halia/daun kari
Kulit k.manis/bunga cengkih/bunga lawang dan buah pelaga

Untuk pes rempah :
3 sudu makan rempah daging (utk 6 orang makan)
1 sudu besar (jangan terlalu penuh) udang kering yang di tumbuk
2 sudu besar kerisik
(semua di gaul sebati dengan air)
2 sudu makan gula merah
3 sudu makan gula pasir
sikit garam
Santan RM1.00 (ambik separuh)

Kita mula masak :

Mula-mula tumiskan bahan-bahan tumis seperti yg ditulis diatas.
Biarkan sehingga agak kuning

Kemudian masukkan rempah yang telah digaul dengan air (air anggaran 3/4 cawan) dan kerisik.
Potong terung dan dibelah dua. Masukkan terus kedalam rempah tadi. Kalau ada nenas, masukkan sekali.
Tutup periuk dan biarkan sehingga pecah minyak.

Bila dah pecah minyak, bolehlah dimasukkan santan dan garam.
Terakhir masukkan gula putih dan gula merah secukup rasa.


Tunggu sehingga kuah mula mendidih dan memekat. Tutup api dan dah boleh di angkat.
Ini lah paceri terung yang dah siap untuk dimakan.

Nota: Ikut selera kita, kalau nak manis boleh lebihkan gula.
          Begitu juga dengan terung, kalau suka 3/4 masak,terung tadi boleh dimasukkan selepas rempah pecah minyak.


Rose
20th.November '12

No comments:

Post a Comment