Wednesday, 13 November 2013
Sotong Goreng Tepung
Saya sangat sure semua orang suka makan sotong goreng tepung kan? Ada macam-macam cara penyediaan masing-masing. Malam ni saya share cara saya menyediakan sotong goreng tepung ni.
Bahan yang diperlukan :
Sotong di potong bulat (kuantitinya ikut keperluan di rumah kita)
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
3 sudu besar tepung beras
sikit garam dan sikit lada hitam
1 sudu teh soda bikarbonat
2 biji telur
Caranya :
Gaul semua bahan di dalam tulisan biru dan ketepikan dulu.
Pecahkan telur dan pukul sedikit.
Ambil sebahagian campuran tepung tadi dan masukkan kedalam telur dan pukul biar sekata dan tidak berbiji. Jangan terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
Sekarang ambil sotong satu persatu dan ulitkan dengan batter telur tadi. Dari batter telur, salutkan pula dengan lebihan campuran tepung kita tadi.
Panaskan minyak dengan api yang kuat. Tunggu sampai minyak betul-betul panas. (minyak harus banyak sebab sotong ni kita nak deep fry dia)
Masukkan satu persatu sotong dan goreng dalam lebih kurang 2 minit begitu. Jangan lama sebab i) ia akan hangus dan ii) ia akan menjadi liat.
Ini lah dia sotong goreng tepung yang di minati oleh semua orang.
Anggaran Cost :
Sotong 1/2 kilo : RM 6.50
Tpg goreng : RM 1.00
Lain-lain bahan : RM 2.00
Jumlah RM 9.50 untuk lima orang
Salam dari saya,
Rose
13th.November '13
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
This is great Article
ReplyDeleteThanks for the recipe