Blogger templates

Friday 15 November 2013

Daging Dendeng


DAGING DENDENG

Salam buat semua,
Baru-baru ni saya buat daging dendeng. Rasanya masakan ni dari Padang, Indonesia. Tapi sebab dah ramai orang Indonesia tinggal dan menetap di sini, masakan dan makanan dia orang pun dah jadi sebahagian makanan kita. Banyak versi masakan ni. Kita masak ikut senang diri kita. 

Bahan bahan yang diperlukan sangat senang cuma nak masak dia tu agak renyah sikit.

1/2 kilo daging, 
7 cili merah (di kisar agak kasar)
2 biji tomato dikisar kasar

10 ulas bawang merah dimayang (di goreng garing dan ketepikan dulu)

buah keras, bawang merah dan cili merah

3 ~ 4  bawang putih,
sikit  halia dan serai
(dikisar bersama)

4 butir buah keras di tumbuk halus
2 helai daun limau purut
sikit garam
3 sudu besar air asam jawa

3 sudu makan kicap manis 
2 sudu makan kicap cair masin
1 sudu teh jintan manis (di tumbuk kasar) 
1 sudu teh jintan putih   ( di tumbuk kasar)
------------------------------------------------------------------------------------------------ 

Mula-mula kita rebuskan daging dulu. Tak perlu empuk sangat. Cukup separuh empuk.
Daging di hiris nipis seperti gambar di bawah. Toskan tetapi jangan dibuang airnya.



Kemudian, ambil daging tu sikit-sikit dan tumbuk menggunakan lesung batu. Jangan terlalu kuat dan lama. Cukup sehingga ia menjadi flat.
Masukkan bahan-bahan (didalam tulisan biru dan gaul biar rata. Ketepikan dulu)

Sekarang baru kita mula masak :

Panaskan kuali dan masukkan sikit minyak. Pakai minyak lebihan gorengan bawang tadi lebih sedap aromanya.

Daging di goreng sebentar dan diperap dgn jintan dan kicap
 Kemudian goreng daging tadi seketika. Jgn terlalu garing. Kemudian angkat.


 Sekarang tumis bahan-bahan (didalam tulisan merah) sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili merah yang dikisar tadi bersama dengan daun limau purut dan kacau lagi sampai agak garing.

Bila dah agak garing, masukkan air rebusan daging, buah keras dan juga daging yang telah di perap. Masak sehingga daging hampir kering, kemudian tuangkan tomato kisar tadi.


Terakhir masukkan pula asam jawa dalam 3 ~ 4 sudu besar. Biarkan lagi lebih kurang 5 minit.
Tutup api dan taburkan bawang yang telah kita goreng tadi. Kacau hingga sebati.

                                     

 Rose
13th.Sept '12 (updated on 15th.Nov '13)

No comments:

Post a Comment