Blogger templates

Wednesday 21 January 2015

Cucur Badak / Kuih Keria

Salam semua,

Cucur badak dan kuih keria. Makanan tradisi orang Melayu especially waktu sarapan atau minum petang. Kedua-dua kuih ni menggunakan bahan asas yang sama, bezanya cucur badak intinya pedas, whereas kuih keria di sira gula, jadi rasanya manis.

Untuk membuat doh bagi kedua-dua jenis kuih ini kita hanya perlukan :

3 biji ubi keledek ( anggaran 350gm)
1 1/2 cawan tepung gandum
3 sudu makan tepung ubi
sikit garam

Cara membuatnya :

Panaskan air separuh periuk dan masukkan garam bersama ubi keledek.
Rebus sampai empuk.
Bila dah empuk, angkat keluar dan toskan.
Biar sejuk.
Bila dah suam bolehlah dilenyekkan ubi keledek tadi dan dimasukkan kedua-dua jenis tepung sedikit demi sedikit.
Doh akan melekit ditangan anda, tapi seeloknya jangan ditambah tepung lagi sebab penggunaan tepung yg lebih akan membuatkan cucur kita  menjadi liat.
Siap adunan dan ketepikan dulu.

*Tips : Kalau pakai ubi keledek oren ni, ia akan lebih melekit ditangan sebab ubi ni mengandungi paras air yang tinggi jadi bila time kita mengulinya doh akan jadi melekit. Utk mengelak dari melekit, sapukan sikit minyak ditangan anda.

Sekarang untuk inti cucur badak pulak:


1 bekas kelapa parut putih (seperti dalam gambar)
1 batang serai **
2 ulas bwg merah **
1 1/2 sudu teh jintan manis **
1/2 inci halia **
1 sudu makan udang kering (direndam utk melembutkannya) **
2 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan cili kering yg di kisar (ikut tahap kepedasan yg anda suka)
1 gelas air
2 sudu makan gula  (kalau suka inti yg lebih manis, boleh lebihkan gula
sikit garam

Caranya :

1) Ambil semua bahan yg bertanda asterisk dan kisar sekali.

2) Panaskan kuali non stick dan masukkan 1 sudu makan minyak.


3) Tumiskan bahan yang dikisar tadi.
(Kalau tak nak tumis pun boleh juga, terus masukkan semua bahan diatas bersama segelas air dan masak sampai kering. Saya tumiskan sebab saya nak dapat bau yang sedap dr semua bahan diatas)

3) Bila dah naik bau, masukkan kelapa parut tadi bersama segelas air.

4) Masukkan juga, cili kisar, kunyit, gula dan garam. Kacau rata.


5) Kacau sekali sekala supaya semua semua bahan sebati. Masak diatas api sederhana.

6) Tunggu sehingga air kering, ini bermakna inti kita dah siap untuk di pakai.

7) Angkat dan ketepikan.


Untuk Cucur Badak :

Sekarang kita cuma perlu cubit sedikit doh, anggaran sebesar bola pingpong dan leperkan dahulu.


Biar inti sejuk, kemudian ambik sesudu dan  masukkan inti kedalam dan tutup.




Langkah seterusnya, panaskan minyak dengan menggunakan api sederhana.
Goreng sehingga kuning dan angkat.


Siap untuk dimakan.

Untuk Kuih Keria  :

Cubit doh yang sama tapi dengan  kuantiti yang lebih kecil.

Di atas permukaan rata, canaikan memanjang supaya menjadi seperti tali.
Kemudian sambungkan kedua-dua belah dan menjadi bentuk cincin.

(Ataupun boleh di canai diatas permukaan rata dengan ketebalan lebih kurang 1 inci, kemudian ambik gelas dan tekapkan macam kita nak tekap biskut raya, utk lubang tengah pula, pakai  penutup yg lebih kecil seperti penutup botol minyak.)

Goreng sehingga kuning menggunakan suhu yang sama seperti cucur badak.
Angkat dan ketepikan dulu.

Untuk membuat sira gula pula :
Di dalam kuali asing,panaskan api dan masukkan 3 sudu air. Biarkan air naik buih. Sekarang masukkan pula 3 sudu makan gula. (Jangan masukkan gula dahulu nanti ia akan caramelized)

Kacau sehingga gula hancur. Kacau terus sehingga air menyejat dan menjadi likat.

Sekarang masukkan kuih keria yang digoreng tadi dan gaul rata. Gaul sehingga semua kuih bersalut gula dan jangan henti sehingga bunya-bunga putih gula mula kelihatan di kuih keria kita.


Sekarang dah boleh dihidangkan.

Masa penyediaan : 30 minit  / Masa menggoreng 5 minit
Boleh dapat lebih kurang 15 biji kuih keria dan cucur badak

Anggaran cost :
Ubi keledek                     : RM 1.50
Kelapa                             : RM 1.00
Bahan-bahan sampingan : RM 2.00

Jumlah                               RM 4.50

Salam dari saya,
Rose
21st.January '15

No comments:

Post a Comment