Assalamualaikum,
Hari ni mak cik Rose masak kari ketam. Kari ni pun senang dan lebih kurang sama macam buat kari-kari lain juga. Tapi tak pa, kita share dan saling bertukar resipi. Mungkin cara orang lain lain sikit.
Bahan-bahan yang diperlukan :
Ketam (apa jenis pun boleh)
Halia di hiris halus (lebih banyak halia lebih sedap bau nya)
Bwng merah/ Bwng putih di hiris
Daun Kari
Santan ( separuh dari santan RM1.00)
3 sudu besar serbuk kari daging atau udang dicampur air anggaran 1 gelas
2 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh gula
Garam
Nenas
Sebatang kulit kayu manis
------------------------------------------------------------------------------------------------
Sekarang, jom mula masak:
Mula-mula masukkan rempah tadi kedalam periuk bersama dengan kulit kayu manis, halia dan jintan manis. Rebus rempah sampai mendidih.
Sekarang masukkan ketam dan nenas yg dipotong spt gambar di atas, tambahkan sikit air dan tutup lagi.
Biar sehingga ketam masak.
Bila ketam dah masak, bolehlah di tuang masuk santan dan juga garam.
Untuk menaikkan lagi rasa kuah ketam ni, masukkan sikit gula.
Tunggu sehingga kuah mendidih.
Sekarang bolehlah di tutup api.
Di kuali berasingan, tumis bwg merah/putih dan daun kari. Goreng kilas sehingga kekuningan.
Angkat kuali dan terus tuang kedalam periuk ketam bersama dengan minyaknya sekali.
Angkat kuali dan terus tuang kedalam periuk ketam bersama dengan minyaknya sekali.
Nota :Kalau suka masam, boleh masukkan sekeping asam gelugor.
Have a good lunch!
Anggaran Costing :
Ketam : RM 13.00 (4 ekor)
Nenas : RM 1.50 (separuh)
Santan : RM 0.50
Lain lain bahan : RM 1.00
Jumlah RM 16.00 utk 4 ~ 6 orang
Rose
6th.Jan '13
No comments:
Post a Comment