Suka makan Talam Ubi Kayu dak? Dah cuba buat sendiri kat rumah?
Nak buat dia tak susah sangat cuma renyah sikit la.
Jom kita mula dengan bahan yang di perlukan:
Lapisan bawah
Ubi kayu 3 ketul (2 sedang/ 1kecik) cukup untuk 1 loyang kecil
Gula 1 1/4 cawan (jangan penuh sangat)
Sikit garam
4 sudu besar tpg gandum kalau nak lebih padu, boleh lebihkan tepung)
Air 1/2 cawan
sedikit pewarna kuning
(setengah orang pakai santan utk bahagian bawah, ikut selera kita)
Jom mula :
Mula-mula sagat/parut ubi kayu tadi.
Lepas tu perah (pakai kain kasa lebih senang) sikit air ubi kayu tu tadi.
(Ini utk membuang sikit rasa pahit ubi tu) .. saya tak perah buang sbb suka rasa pahit dia)
Sekarang campurkan semua bahan di atas dan masakkan sekejap diatas api perlahan.
Kacau sentiasa sebab adunan ni akan melekat di kuali kalau dibiarkan.
Sudah hampir jernih |
Masak sampai ia bertukar warna jernih.
(Sementara tu, di dapur satu lagi, pasangkan steamer kita.)
Sekarang alihkan masuk ke loyang dan letak ke dalam steamer yang airnya dah mendidih.
(Tekan lapisan ubi kayu ini ke loyang biar padat.)
Masak lebih kurang 20 minit.
Kepala santan/Bahagian atas |
Santan ( RM 3.00)
Sikit garam
Tepung Gandum 4 sudu besar
Tepung Beras 3 sudu besar
Gaulkan semua bahan sehingga rata dan tidak berbiji
Okay, sekarang lapisan bawah dah masak, kita tuang masuk lapisan atas (tulisan berwarna biru) perlahan-lahan dan tutup. Biar di atas api selama lebih kurang 15 minit.
Tengok, dah pun masak.
Mesti kena cuba kat rumah sebab pertama, Talam Ubi ni memang sedap dan sebab kedua ubi kayu banyak kandungan B17 (untuk melawan atau mencegah cancer)
Tips : Se eloknya jangan guna banyak santan dalam masakan apa pun. Tak perlu terlalu lemak.
Begitu juga dgn gula.
Anggaran Costing :
Ubi kayu 3 ketul : RM 1.50
Santan : RM 3.00
Lain lain bahan : RM 1.50
Jumlah : RM 6.00 untuk 6 orang
Rose
1st.Jan 2013
No comments:
Post a Comment