GULAI UDANG DENGAN KELEDEK
Assalamualaikum semua pembaca saya,
Kita orang melayu sangat sukakan kari dan juga gulai. Kalau tak ada dalam hidangan harian rasa macam tak sah hidangan kita tu. Ada perbezaan ke antara kari dan gulai? Dari apa yang saya dengar, kari tu kuah dia lebih pekat dan rempah lebih, manakala gulai pula rempah kurang santan lebih.
Apapun, jom kita buat gulai udang pulak hari ni.
Bahan-bahannya :
4 ulas bwg merah dimayang
2 ulas bwg putih dirincik halus
Sikit halia, kulit kayu manis,bunga cengkih/lawang dan daun kari.
(Bahan tumisan)
Udang (saiz sederhana)- ikut banyak mana yg kita perlukan
2 sudu besar rempah daging (saya pakai Baba's)
1 biji ubi keledek (saiz sederhana dah cukup)
1 biji tomato di belah empat
4 kcg panjang dipotong lebih kurang 2 inci
1/4 cawan santan (kalau nak lebih lemak boleh lebihkan santan)
sikit garam
satu sudu teh gula pasir
1 keping asam gelugor
---------------------------------------------------------------------
Kita mula masak :
Tumis dulu semua bahan-bahan (tulisan merah) ni sampai kuning.
Kemudian masukkan rempah daging( 2 sudu besar) yang telah dicampur air dan juga ubi keledek yang dipotong kecil.
Biarkan sampai pecah minyak.
Setelah itu baru dimasukkan santan dan masak lagi sehingga keledek tadi empuk.
Bila dah empuk, baru masukkan udang,garam dan sedikit gula (gula dlm 1 sudu teh).
Biarkan lagi sehingga mendidih. Jangan biarkan sampai udang terlebih masak. Hilang manisnya.
Kemudian masukkan sekeping asam keping dan kacang panjang yang telah dipotong.
Biarkan dalam 2 minit dan sekarang dah boleh diangkat dan dihidangkan.
Rose
27th.June '12
No comments:
Post a Comment