Blogger templates

Wednesday, 28 August 2013

Cream Chicken Masala


Salam semua,
Malam tadi tadi saya buat ayam masala dengan heavy cream. Ada sikit similarity dengan butter chicken. Tapi kita cuba sajalah . Mulanya saya nak pakai kambing sebab selalu sangat pakai ayam tapi kat Langkawi ni payah sangat nak cari kambing. Jadi saya stick to ayam sajalah.


Bahan-bahannya :

1) Ayam (sebelah potong ikut sendiri)

Untuk ayam ni, kita nak masak dia sikit (1/2 masak).
Lumur ayam dengan sikit serbuk rempah daging, serbuk cili dan garam.


Goreng ayam tadi dgn minyak yg sikit sehingga setengah masak.

Biarkan sejuk. Bila dah sejuk carikkan ayam seperti gambar di atas.

Sekarang kita nak buat sos dia pula:

3 ulas bwg putih/ 1 labu bwg merah/ sikit halia ( dikisar semua sekali)
2 biji tomato (masak ranum) dipotong kiub
2 helai daun bay
1 sudu besar garam masala
1 sudu teh serbuk cili (kalau nak lebih pedas boleh tambah lagi)
1/2 cawan heavy cream (whipped cream)
Butter (50gm)
(kalau tak suka terlalu lemak boleh kurangkan cream dan butter)
1 slice yg nipis buah lemon ( ikut keperluan kita sebab lemon mmg masam betul)
Sikit garam

Seperti biasa, tumiskan bahan kisar tadi sampai naik bau, masukkan pulak tomato yg dipotong kiub tadi.
Sekarang, masukkan garam masala dan serbuk cili tadi. Jgn lupa garam.

Kacau sekejap. Lepas tu angkat dan tuangkan kedalam blender kita. Masukkan heavy cream tadi dan juga butter dan kisar sehingga semua bahan pecah.
Jangan terlalu halus. Keluarkan dari blender.
 Masukkan ayam ini kedalam sos kita yang kita blender tadi. Perahkan sikit air lemon kedalam sos ni.
Masak diatas api perlahan sekejap.


Tutup api dan dah boleh dihidangkan dengan nasi atau roti capati.
Saya lebih suka makan dengan capati drp nasi. Tapi masing2 ada selera sendiri. Boleh cuba kedua2nya.

Ini lah Cream Chicken Masala ala Mak Cik Rose. Selamat mencuba.

Costing :
Ayam sebelah   :  RM 8.00
Cream & butter : RM 6.00
Tomato & Bwg : RM 1.00

Total                 : RM 15.00 utk 5 orang

Salam hormat dari saya,
Rose
29th.Aug '13

No comments:

Post a Comment