Dah habis kerja2 dapur baru dapat rehat sikit. Bila dah rehat baru dapat nak masukkan entry terbaru.
Bulan puasa ni selalunya kita teringin nak benda yang manis-manis ataupun sejuk-sejuk gitu, kan?
Jadi kemarin, saya buat pancake sikit untuk berbuka. Cuma nak kongsi sikit pasal pancake batter ni, jangan risau kalau cara seseorang menyediakan nya lain dari kita. Janji tepung batter kita tak melekat kat kuali dan sedap dimakan.
Jom kita tengok bahan untuk batter pancake :
2 cawan tpg gandum
2 sudu kecil baking soda
2 sudu besar gula (klu nak pancake yg kurang manis boleh kurangkan gula)
skt garam
1 biji telur
1 cawan susu sejat (fresh milk pun boleh tapi kat rumah habis jd pakai susu sejat saja)
1 potong butter (jangan besar sangat, anggaran 30 gm)
(Butter hendaklah di hilangkan sejuknya dulu.
Pukul gula dan telur sampai hancur dan kembang. Masukkan juga garam.
Masukkan pula susu sejat, tepung dan butter.
Pukul sebentar lagi sehingga tidak berketul.
Biarkan sekejap selama lebih kurang 15 min.
(Kalau nak buat pancake yang biasa tu, masukkan 2 sudu baking powder, baru dia bersarang elok)
Cara memasaknya sama macam kita nak lenggang kuih ketayap.
Ambik satu senduk batter, aliskan sikit butter kat kuali (pakai kuali leper) kita dan bila dah agak panas, tuangkan batter tadi kedalam kuali. Sekarang angkat kuali dan lenggangkan sampai bulat.
Ataupun boleh juga guna senduk tadi dan licinkan batter tadi ke permukaan kuali dengan menggunakan belakang senduk.
Masak sampai kekuningan, lepas tu terbalikkan ke sebelah lain. Sekejap saja. Bila nmpak tepung dah masak bolehlah diangkat.
**Batter yang elok selalunya tidak terlalu likat dan tidak terlalu cair.
Untuk intinya pula kita perlukan 1/2 jagung berkrim (dalam tin)
sikit garam
3 sudu besar gula
3 sudu tepung jagung
1/4 cawan susu segar
Campurkan semmua bahan-bahan ni dan masak sebentar diatas api yang perlahan. Bila dah mendidih tutup api dan biarkan sejuk.
Sekarang ambik inti jagung ni dan letakkan diatas permukaan pancake kita tadi. Kemudian gulung.
Photos by Ariff Ismail |
Dah siap.
https://www.facebook.com/Ariffisma?fref=ts |
** Kalau tak suka inti jagung, boleh ditukar dengan inti2 lain seperti sardine, inti kelapa atau apa2 saja yang kita suka.
Salam dari saya,
Rose
29th.July '13
No comments:
Post a Comment