Salam semua,
Sewaktu saya menulis resipi ni, saya tengah kukus lepat ubi kayu yang resipinya ada dibawah.
Saya ke pasar tani kat Kundang minggu lepas, kat sini baik ubi kayu ataupun sayur atau ulam seperti pucuk paku dan kangkung semuanya segar-segar belaka.
Mulanya ingat nak buat bengkang(bingka) ubi kayu tapi tiba-tiba teringin pula nak makan lepat sebab dah lama tak makan.
Jadi, jom kita tengok apa yang diperlukan untuk nak buat lepat ubi kayu ni:
5 ketul ubi kayu (saiz kecil)
3 sudu makan gula perang
3 sudu makan gula kastor
sedikit garam
1/2 cawan santan cair
2 sudu makan tepung gandum
Daun pisang
1/2 cawan kelapa parut
sedikit garam
Mula-mula parut semua ubi kayu.
Selesai parut, ambil tuala kecil ataupun kain kasa. Masukkan semua ubi kayu tadi kedalam tuala kecil dan perah keluar airnya.
Asingkan air perahan kedalam mangkuk asing. Biarkan sekitar 5 minit bagi air perahan ini mengasing. Buang lapisan atas air ini dan simpan lapisan bawah.
Ambil ubi kayu tadi dan masukkan kedalam mangkuk dan dicampur dengan lapisan bawah (air perahan tadi.
Gaul sebati bersama dengan sedikit garam dan santan cair.
Masukkan juga gula perang dan dan gula putih.
Pasang api perlahan dan letakkan kuali atau periuk non stick.
Masukkan adunan kedalam kuali dan mula mengacau.
Sekiranya adunan agak lembik, masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum tadi sehingga adunan mula mengental. Jangan terlebih tepung takut keras pula lepat kita.
Kacau sehingga adunan mula bertukar menjadi kejernihan. Jangan terlalu masak. Cukup sekadar separuh masak sebab kita akan mengukus pula selepas ini.
Tutup api dan angkat keluar.
Biarkan sejuk sedikit.
Layurkan daun pisang diatas api perlahan, kemudian koyakkan nya anggaran 6~7 inci lebar.
Ambil anggaran 2~3 makan adunan tadi, dan leperkan diatas daun pisang.
Setelah dileperkan, ambil sedikit kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan aturkan memanjang diatas adunan yang dileperkan. (Kalau tak suka kepala, tak perlu dimasukkan)
Bila dah siap, angkat kedua-dua belah daun pisang dan lekapkan bersama supaya lepat menjadi kental, seperti gambar diatas.
Kemudian barulah dibungkus kemas.
Sementara itu, panaskan steamer sehingga air mendidih.
Masukkan lepat kedalam pengukus dan biarkan selama lebih kurang 15 minit.
Tutup api dan angkat keluar.
Memang sedap dan berkhasiat sebab ubi kayu ada banyak vitamin B17.
Mesti cuba kepada yang belum pernah mencuba masak lepat ubi kayu ni.
Anggaran kos :
Ubi kayu : RM 3.50
Santan : RM 1.00
Kelapa parut : RM 1.00
Lain-lain : RM 2.00
Jumlah kos : RM 7.50 (Boleh dapat lebih kurang 16 biji)
Salam dari saya,
Rose
12th.Sept '15
No comments:
Post a Comment